fb pixel Какви видове цокли има и какво е тяхното значение

Какви видове цокли има и какво е тяхното значение

Какви видове цокли има и какво е тяхното значение

Днес ще обърнем внимание на един основен елемент от структурата на крушката, а именно нейния цокъл. Ако отскоро управлявате сами своето домакинство или ви предстои за пръв път да се погрижите за довършването на осветителна инсталация, това знание ще ви е от особена полза.

Цокълът се намира в базата на крушката. Той е онзи компонент, който се затяга във фасунгата на съответното осветително тяло, за да се осигури здраво и сигурно закрепване на крушката за добра връзка и създаване на непрекъсната токова верига. Съответно на различните типове фасунги отговарят различни видове цокли. Това означава, че при избора на осветителни тела трябва да внимавате за пълното съвпадане на двата елемента.

Ето и какви видове цокли съществуват към момента и по какво се различават те.

Видове цокли според тяхната форма и техните означения

Означението на цокъла обикновено е редуване на буква/и, число и отново буква, като последната може и да бъде пропусната. Първото означение (буква или букви) показва всъщност какъв точно е видът на цокъла на крушката.

Класически едисонов цокъл

Класическият цокъл се означава с „E“ – тук няма как да не ви е познато означението E27, тъй като това е стандартният цокъл, който се използва масово в Европа. Това „E” означение е за т. нар. едисонова резба, по името на своя разработчик. Базата тук е метална и със спираловидна резба, която спомага за сигурното завинтване на крушката към фасунгата.

При цокли с едисонова резба, числото означава всъщност колко мм е външният диаметър на резбата.

Байонетни цокли

Друг популярен вид цокъл е т. нар. байонет. Самото наименование идва от първото използване на този тип поставяне от войници, които благодарение на него успявали да инсталират с лекота щиковете на своите пушки. Тук особеното е, че цокълът се закрепва с помощта на 2 щифтчета, разположени от външната страна на основата, които се притискат във фасунгата, след което крушката се завърта.

Означението на този вид цокли е BA, като след числото тук може да има „d” или “s”, което е съответно за двойна или единична свързваща пластина. Разработват се и байонетни цокли с повече от 2 пластинки.

Предпочитат се на места, където има вибрации, способни да развият едисоновия цокъл.

Двупинов цокъл

Би-пин цокъл – тук търсим означението „G”, отговарящо за „стъкло“ (glass). Тук цокълът е фиксиран и свързването в класическия вариант става с помощта на 2 щифта, подобни на игли. Тук цифрата в обозначението на би-пиновите цокли всъщност показва какво е разстоянието в мм между различните пинове.

Пример за лампи с такива цокли са например малки халогенни крушки, луминисцентни пури от типа T4, силни театрални лампи и пр.

ОБСЛУЖВАНЕ НА КЛИЕНТИ
ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ
© 2024 2Р България ЕООД. Всички права запазени.