fb pixel Осветление за басейни: Практично ръководство - 2r-bg.com

Осветление за басейни: Практично ръководство

Осветление за басейни: Практично ръководство

Независимо дали обичаш да плуваш до късно, да си каниш гости за вечерни партита до басейна или просто искаш да създадеш завладяваща нощна атмосфера около него, осветлението има ключово значение за това. Освен чисто естетическите съображения, които предизвикват необходимостта от адекватно осветяване на басейна нощем, трябва да изтъкнем и една много по-важна причина – съображенията за сигурност.

И така, за да бъде басейнът безопасен, функционален и приятен, е важно да се подходи с внимание към подбора на осветлението. Ето защо в днешната статия споделяме няколко правила и съвети, които е добре да се следват при избора на осветление за басейни.

Какви осветители може да се използват за осветяване на басейни

Основно три са типовете осветители, които се използват най-често: LED светлини, оптични светлини и соларни светлини.

Най-популярният избор е LED осветление за басейни. То предлага внушителна енергоефективност, дълга експлоатация и доста голям избор от различни опции откъм форма, цвят и сила на светлината. Може да се използва за създаване на зашеметяващи визуални ефекти.

Друг популярен избор са т. нар. оптични влакна. Те представляват сноп от оптични кабели и обикновено се инсталират по горните ръбове на басейна. Създава се красив акцентен ефект, чиято функция е по-скоро декоративна и не осигурява цялостна осветеност.

Соларните светлини са най-екологичната опция и се предпочитат естествено за басейни под открито небе. Те също не излъчват особено ярка светлина, но са много икономични и при стратегическо разполагане би могло да се използват като основен светлинен източник.

Ще добавим и още една интересна декоративна опция – плаващо осветление за басейни. Това са иновативни осветители, които се носят по повърхността на водата на басейна и създават страхотен ефект. Те са идеален вариант за партита и романтични вечери под звездите. Може да са под формата на минималистични фенери за създаване на приятен романтичен уют, цветни кълба за придаване на футуристичен ефект или динамични осветители за страхотно парти настроение.

Препоръки при избор на осветление за басейни

Честа грешка е използването на прекалено ярка светлина. Най-добре е да използвате осветление за басейни с неутрална или топла светлина. За да избегнете дефекта е добре и да разположите светлините под ъгъл, насочен далеч от местата за сядане на басейна. Това ще осигури приятно водно сияние, което ще подчертае красотата на басейна, без да причинява дискомфорт на очите.

Ако искате да спестите от сметката през вечерите, в които не използвате активно басейна, но все пак искате да го държите осветен от съображения за сигурност, може да обмислите използването на димерно осветление, което да приглушавате в неактивните летни нощи.

Внимавайте да не осветите прекалено много басейна. Използвайте минимален брой осветители, които са достатъчни за осигуряване на добра светлина и създаване на приятен контур на басейна.

Използвайте осветление, което е с IP не по-ниско от 65. IP 66 e подходящ за осветители над басейна, в близост до неговите краища. IP 68 е най-подходящият избор.

ОБСЛУЖВАНЕ НА КЛИЕНТИ
ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ
© 2024 2Р България ЕООД. Всички права запазени.